8 Kasım 2007 Perşembe

12. Aspendos Uluslarası Opera ve Bale Festivali

HISTORICAL REVIEW OF

ASPENDOS INTERNATIONAL

OPERA and BALLET FESTIVAL






Tarihçesi;

2000 yıllık Aspendos Antik Tiyatrosu' nun sunduğu olağanüstü akustik, Antalya'nın doğal güzellikleri ve beraberinde santın dil, din, ırk, ve sınır tanımayan yapısı ile 12. yaşını kutlayan Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, ülkemizin uluslararası tanıtımına önemli katkılarda bulunmaktadır.

Ülkemizin ilk ve tek opera ve bale festivali olara 1994 yılından itibaren Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün en önemli organizasyonu olan Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 1998 yılından itibaren kazandığı uluslararası boyut ve bugün dünyanın tanınmış festivalleri arasında anılmaktadır.

Opera ve bale sanatlarının Aspendos gibi tarihi iki bin yıl önceye dayanan antik tiyatroda yapılıyor olması Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali' ne ayrı bir anlam kazandırmaktadır. İlk yıllardan beri izleyicilerin %70' ini yabancı turistlerin oluşturduğu festivalimizde, her temsili ortalama 6.000 - 8.000 kişi izlemektedir. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, her yıl artan seyircisiyle tarihin, müziğin ve pek çok ulustan insanın bir araya geldiği görsel bir şölen haline dönüşmüştür.

Festivalimiz, sanatsal açıdan uluslararası alanda gösterdiği başarıları ile Avrupa'nın saygın kuruluşları arasında olan Avrupa Festivaller Birliği'ne (EFA-European Festivals Association) 24 Ekim 2003 tarihinde kabul edilmiş ve dünyadaki diğer festivaller arasında saygın yerini bir kez daha kanıtlamıştır.

İngiltere'de yayınlanan Independent Gazetesi'nin; dünyanın dört bir yanında düzenlenen opera festivalleri arasında yaptığı araştırmada en iyi 10 festival arasında 5. sırada Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali yer almıştır. Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali, dünyanın ilk ve tek TS-ENISO 9001 :2000 Kalite Yönetim Belgesine sahip festivali olmuştur.

Festival Programı

11 Haziran, Pethrushka (Ateş Kuşu), I. Stravinsky, Roma Opera ve Balesi / Bilkent Senfoni Orkestrası

15 Haziran, The Flying Dutchman (Uçan Hollandalı), R. Wagner, İzmir Devlet Opera ve Balesi

22-24 Haziran, Aida, G. Verdi, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü-Ankara

28 Haziran, Nazım, F. Say, Fazıl Say – Zuhal Olcay – Genco Erkal / Şef: İbrahim Yazıcı / Bilkent Senfoni Orkestrası & Devlet Çoksesli Korosu

01 Temmuz, Romeo&Juliet, S. Prokfiev, İstanbul Devlet Opera ve Balesi

05 Temmuz, Carmen, G. Bizet, İstanbul Devlet Opera ve Balesi

09 Temmuz, Rosegarden (Güldestan), B. Murphy / M. Dede, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü-Ankara Müzik ve dans Prodüğksiyonu

12 Temmuz, 9. Symphony, L. V. Beethoven, Uluslar Filarmoni Orkestrası, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Korosu & Devlet Çoksesli Korosu

15 Temmuz, Don Quixote, L. Minkus, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü-Ankara

18 Temmuz, Eugene Onegin, P. I. Tchaikovsky, Mariinsky Tiyatrosu, Kirov Opera ve Orkestrası

19 Temmuz, Gala Konser, Mariinsky Tiyatrosu, Kirov Opera ve Orkestrası

* 12. Aspendos Uluslarası Opera ve Bale Festivali'nin tüm genel prova ve temsilleri ile AIDA operasının, sahne öncesi dekor, kostüm ve makyaj uygulamaları arşivde saklanmaktadır.

Hiç yorum yok: